Від 75% до 90% усіх корисних вітамінів та мінералів зберігається в заморожених ягодах, фруктах та овочах за умови, що заморожені вони шоковим методом. У домашніх умовах це зробити неможливо, тому ідея побудувати бізнес на холоді знайшла відгук у українських підприємців.
Про те, як починали свою справу та як заморожують овочі та фрукти, які страви можна з них приготувати та як правильно це робити, ми говоримо з Ганною Шишлянниковою – представником регіональної ТМ та інтернет-магазину «Мороз» у місті Дніпро.
– Ідея робити бізнес на холоді не новітня. Поділіться досвідом, яким був старт вашого проекту?
- Це було розвитком попередньої сфери діяльності. Наше підприємство займалося виробництвом заморожених овочів та фруктів раніше, але у кризу 2008 року припинило свою діяльність і ми були змушені шукати нові шляхи. А оскільки вже був досвід у цій сфері, то зайнялися продажем заморожених овочів для кафе та ресторанів, розширюючи асортимент та збільшуючи базу своїх клієнтів. Потім виникла ідея інтернет-магазину. «Мороз» – це регіональна ТМ і ми працюємо у містах Дніпро та Запоріжжі.
- Як народилася назва ТМ?
- Перше що спадає на думку при роздумі про заморожені овочі та фрукти – це технологія їх створення, тому абсолютно логічною стала назва «Мороз». Вона легко сприймається на слух і просто відтворюється під час пошуку сторінки нашого інтернет-магазину.
– Що знадобилося для роботи підприємства?
- Щоб організувати роботу, потрібна команда професіоналів: керівники, менеджери з продажу, офісні працівники (бухгалтери, операціаністи), логісти, складські співробітники. Нині у нас працює 20 осіб. Кожен спеціаліст на своєму місці і тому ми швидко, якісно та без перебоїв забезпечуємо наших клієнтів замороженими овочами та фруктами.
В активі компанії: складські приміщення для якісного зберігання продукції та транспортні засоби для доставки товару споживачеві.
Основний вид нашої діяльності - продаж заморожених овочів і фруктів з доставкою клієнту. Але перш ніж продукція дійде до споживача, ми відбираємо сировину за високими стандартами якості, відстежуємо процедуру обробки перед заморожуванням (сортування, миття, бланшування за потребою) та безпосередньо заморожуємо.
Заморожування нашої продукції здійснюємо на найкращих підприємствах України. Фрукти та овочі для шокового заморожування замовляємо у перевірених фермерських господарств.
Прагнемо надати споживачеві максимальний вибір. Тому пропонуємо заморожену продукцію не тільки власного виробництва, а й інших торгівельних марок. Весь товар скрупульозно відбираємо з великої різноманітності у виробників.
– Можете розповісти про процес виробництва та про технологію, яку застосовуєте для заморожування свіжих продуктів. У чому відмінність продуктів після шокового заморожування від заморожених звичайним способом у домашніх умовах?
- Про процес виробництва та технології заморожування свіжих продуктів краще розповісти на прикладі.
Візьмемо смородину. Ягоду зібрали, поклали до ящиків. Далі бажано доставити її на виробництво протягом 3-х годин. Смородину прийняли на заводі, потім її миють на одній або кількох мийках – залежно від ступеня забруднення. Для смородини використовується спеціальне ягідне миття (виглядає як транспортер із душем), щоб не пошкодити ніжні плоди.
Потім ягоди надходять на інспекційний транспортер з вентиляторною системою, що осушує, на стрічці якого видаляється вода після миття. Далі - у скороморозильний тунель, де продукт заморожується в киплячому шарі повітря при температурі - 30°C. Протягом кількох хвилин температура всередині ягоди знижується до -18°C.

Звичайно, після такої шокової заморозки в смородині збережеться 75-90% усіх корисних вітамінів, мінералів та інших елементів на відміну від заморожування в домашніх умовах, коли температура не така висока і ягода остигає набагато повільніше. У ній збережеться колір, смак, аромат та форма.
Потім смородину, залежно від якості сировини та вимог до якості кінцевого продукту, пропускають через спеціальне обладнання: шліфувальну машину, повітряний сепаратор та сепаратор для видалення плодоніжок, апарат sortex (оптичний сортувальник ягоди за розміром та кольором). Потім на черзі упаковка в картонний ящик, мішок або пакет.
Продукція обов'язково пропускається через металодетектор, щоб унеможливити потрапляння сторонніх предметів. Запакований продукт відправляється на зберігання при температурі від -18°C до -24°C. У домашніх умовах неможливо так швидко заморозити ягоди чи фрукти.
При шоковому заморожуванні клітини овочів та фруктів, що містять воду, замерзають настільки швидко, що кристали льоду не встигають вирости та розірвати клітини продуктів. Ось чому при розморожуванні такий продукт не стає калюжкою на тарілці, він втрачає менше вологи і краще зберігає форму.

– Звідки берете придатні для заморожування свіжі фрукти, ягоди, овочі та гриби?
– Більшість продукції українського виробництва. Овочі для нас вирощують у Дніпропетровській, Черкаській, Херсонській та Харківській областях. Гриби ростуть у Волинській області та Львівській. Ягоди та фрукти теж закуповуємо у Волинській та Херсонській областях. Є традиційне заморожування польського виробництва – це квасоля стручкова різана, картопля фрі та шпинат. Манго буває індійське чи мексиканське, ананас – в'єтнамський чи китайський, журавлина садова – канадська чи виробництва США. Сировину ми відбираємо за декількома критеріями – зовнішній вигляд, смакові характеристики, екологічність вирощування. Якість обов'язково перевіряємо, в тому числі лабораторно.

Що стосується гарантій якості, то заморожені ягоди та фрукти не втратять свої корисні властивості, якщо виробник дотримується цих умов:
- Для заморожування використовує якісну та свіжу сировину.
- Правильно та якісно проводить процес заморожування.
- Коректна логістика товару від виробництва до клієнта.
Збій на якомусь із етапів впливає на якість та користь цих продуктів. Я вважаю, що заморожені овочі, фрукти та ягоди – корисні продукти. Я ніколи не бачила, щоб при заморожуванні в овочі чи ягоди додавали якісь шкідливі речовини.
– Як визначаєте, що можна заморожувати цілим, а що треба подрібнювати?
– Формуючи асортимент продукції, ми прислухаємося до побажань клієнтів.
– Ганна, на вашу думку, з якими продуктами легше чи складніше працювати: дрібними, великими, з кісточкою чи без неї?
– Кожен продукт має свої особливості. Їх просто потрібно знати. Основна складність полягає у збереженні та контролі ланцюжка холоду від заводу до покупця.

– Який найбільш напружений період для виробництва?
– Оскільки ми працюємо з дарами полів, садів та лісів, то найнапруженіша пора для заготівлі продукції – літо та осінь. А щодо продажів, то найінтенсивніший період із січня по квітень.
– Дивлячись на вітрину вашого інтернет магазину, здається, що в холодильниках є все для повноцінного меню на тиждень - навіть морепродукти. А м'ясні вироби плануєте додавати до асортименту?
– Так, наявність товару у нашому інтернет-магазині постійно поповнюється, а асортимент – розширюється. Що стосується м'ясних продуктів, то зараз в асортименті з'явилися напівфабрикати ручної роботи: пельмені з різною начинкою, хінкалі, зрази, вареники, в тому числі котлети. Звичайно, на досягнутому ми не зупиняємося і завжди будуємо нові плани.
– Найкраща упаковка для заморожених фруктів та овочів – це...
– Прозорий щільний пакет, щоб покупець не отримував кота в мішку, одразу міг візуально впевнитися в якості продукту.
– Ціни в інтернет-магазині розраховані за 0,5 кг фруктів та ягід, а овочевих та фруктових сумішей за 1 кг. Чому такий розподіл за вагою?
– Ми пропонуємо в інтернет-магазині заморожені продукти у зручній розфасовці по 0,5 кг для ягід, фруктів та грибів та по 1 кг для овочевих сумішей та овочів – тут це мінімально допустимий обсяг продукції, який легко поміститься навіть у невелику морозилку.
Спочатку у нас уся продукція була розфасована по 1 кг. Але зіткнулися з тим, що в морозилку домашніх холодильників не міститься все, що клієнти хотіли б спробувати. І за порадою покупців ми зменшили фасування до 0,5 кг.
Якщо ж наші споживачі захочуть ознайомитися і спробувати продукцію, так би мовити, наживо – ласкаво просимо, до нас у магазини:
1. На вул. Журналистов, 13, м. Дніпро.
2. На пр. Поля, 2Б, м. Дніпро.
Тут вони можуть придбати нашу продукцію на вагу від 100 грамів.
– Ви пропонуєте споживачам 25 варіантів овочевих сумішей. Хто та як розробляє склад кожної суміші?
– У нашому асортименті представлені як традиційні суміші, так і особливі суміші, склад яких спеціально розроблений на підставі побажань покупців, після експериментів та тестування.
– Можете запропонувати споживачеві ексклюзивний продукт?
– В асортименті нашої компанії поряд зі звичайними та необхідними овочами – томат, перець, баклажан та інші, є ексклюзивні продукти заморожені манго, ананас, інжир, маракуя, чищені маслюки, унікальні суміші. А також заморожені чаї та десерти, хлібобулочні вироби, дуже смачні та якісні напівфабрикати, зроблені за домашніми рецептами на професійному виробництві та морозиво.
– Ваші рекомендації від профі: як правильно використовувати заморожені ягоди та фрукти, щоб вони не втрачали корисних властивостей?
– Детально всі рекомендації щодо використання заморожених овочів та фруктів ми дали на нашому сайті.
Мої рекомендації для приготування такі:
- Розморожувати заздалегідь в холодильнику.
- Овочі, які потребують теплової обробки, не розморожувати перед нею.
- І не готувати із заморожених овочів про запас: їх треба приготувати і з'їсти.
– Які страви можна приготувати на основі апетитної овочевої суміші?
– На основі суміші заморожених овочів можна приготувати величезну кількість корисних та смачних страв, рецепти деяких із них розміщені на нашому сайті. Наші суміші можна обсмажувати, додавати до супу або каші, запікати.
– Поділіться смачним рецептом від ТМ Мороз?
– Важко вибрати. Я використовую практично всі наші заморожені овочі та фрукти. Люблю чилі кон карне. Для приготування потрібні такі продукти: цибуля, яловичина, заморожений перець Тріо, томат заморожений кільце, 1 банка консервованої червоної квасолі, сіль, цукор, спеції за смаком.
Яловичину нарізати невеликими кубиками і обсмажити на олії, окремо обсмажити цибулю. Додати цибулю до м'яса і тушкувати, потроху додаючи воду або бульйон, до готовності м'яса. Потім додати заморожені томати та протушкувати. Потім перець тріо, червоний гострий перець (якщо любите гостре), квасоля. І сіль, цукор та спеції за смаком. Тушкувати 5-10 хвилин. Можна його їсти як суп і тоді розбавити бульйоном, а можна як м'ясну страву - тоді залишаємо густим. Я люблю як суп.

– Яким ви бачите майбутнє ТМ Мороз?
– На сьогодні українці стали більше купувати заморожені овочі та фрукти. Я думаю, це пов'язано із загальним прагненням людей до здорового харчування. Усім хочеться поповнити запас вітамінів та урізноманітнити стіл у зимовий час – це загальносвітова тенденція. Хотілося б, щоб ТМ Мороз гідно вносила свій внесок у реалізацію цієї тенденції на рівні міста Дніпра та області.
– Що побажаєте нашим читачам?
– Бажаю миру, удачі та кохання. Будьте щасливими в будь-яких умовах, а міцне здоров'я допоможе зберегти здоровий спосіб життя та правильне харчування.